Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Здравословни диетични закуски

Здравословни диетични закуски

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Закуска

Както е казано много пъти, закуската е най-важното хранене за деня. След дълъг период без храна, нивото на кръвна захар започва да пада. Пропускането на закуската може да накара нашето тяло да жадува за нещо сладко и накрая неизменно ще похапнем някой шоколад, за коeто после ще съжаляваме.

Именно затова най-важната стъпка, която трябва да предприемем е изграждането на хранителни навици. Tрябва да елиминираме всички фактори, които по една или друга причина ни пречат да се насладим на една здравословна и диетична закуска, която ще даде така желаният старт на нашия ден.

Когато започнете деня си със закуска вие сте по-малко застрашени от преяждане по-късно през деня. Прескочете обаче поничките, в полза на закуски, които са съдържат протеини и фибри. Те се усвояват по-бавно, така че ще останете и доволни, и здрави.

Фибрите спомагат за намаляване на нивата на холестерола, тъй като затрудняват пълното усвояване на някои от мазнините.

Друго ценно качество на фибрите е, че се свързват с канцерогенните и тежки метали в организма и ги изхвърлят. Те се разграждат по-бавно в организма и освобождават енергия по-дълго време, в сравнение с други храни. Това означава, че фибрите поддържат усещане за ситост по-дълго, което ни предпазва от преждевременно огладняване.

Плодове

Предлагаме ви няколко варианта на здравословна закуска с фибри:

1. Плодова салата – освежаваща плодова закуска ще ви даде енергия за предстоящия ден и е чудесна възможност за набавяне на фибри.

Средна на размер ябълка и круша комбинирано съдържат 4 гр. фибри. Прибавяйки към тях няколко резена портокал и чаша нарязани ягоди ни дава салата, която съдържа 11 гр. фибри.

2. Плодове като малини и къпини са с изключително високо съдържание на фибри. Комбинирайте ги със зърнени храни, тъй като те не са с толкова богати на фибри.

3. Ако все пак не сте почитател на горските плодове, изяжте една ябълка. Нарязана ябълка, печена с мед и канела се намазва на филия пълнозърнест препечен хляб.

4. Зеленчуците са безспорен източник на диетични фибри. Добавете ситно нарязани лук, чушка, броколи или гъби в яйчени белтъци, приготвени на тигана.

Променете хранителния си режим, стартирайки деня със закуски, които съдържат фибри. Фибрите не съдържат калории и неизменно помагат за свалянето на излишните килограми.

Редица изследвания показват, че хората, които консумират фибри за по-здрави и успяват по-лесно да контролират килограмите си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest